Een druivenplant is een geweldige toevoeging aan iedere tuin. In het bloeiseizoen komen er prachtige bladeren aan, en druiven uit eigen tuin zijn natuurlijk het lekkerst! Maar om ervoor te zorgen dat die druiven zo groot en sappig mogelijk worden, is druiven snoeien een klus waar je elk jaar de tijd voor moet nemen. Wij vertellen je precies hoe je dat het best aanpakt.

Interesse in het kopen van de Druivenplant? Of Snoeigereedschap nodig?

Waarom druiven snoeien?

Als je een mooie druivenplant in de tuin hebt staan, is een goede snoeibeurt op zijn tijd absoluut een must. Maar waarom is dat nou eigenlijk nodig?

De groei stimuleren

nieuwe-scheut-aan-druivenplant

Je wilt natuurlijk dat die druivenplant waar je zo trots op bent het zo goed mogelijk blijft doen. Door de plant ieder jaar te snoeien, zorg je ervoor dat deze zo mooi mogelijk blijft. Het grote nadeel van de druif is namelijk dat deze, net als klimop, ontzettend snel groeit en het altijd wel goed doet.

Door de snelle groei kan het echter gebeuren dat de twijgen verzwakken, omdat de voedingsstoffen uit de grond over de hele plant verdeeld moeten worden. Door de plant jaarlijks terug te snoeien zorg je ervoor dat de overblijvende delen meer voedingsstoffen krijgen en dus beter kunnen groeien.

Ook als je de druiven van de plant wilt eten, is de druiven snoeien absoluut noodzakelijk. Druiven groeien alleen aan éénjarige scheuten, dus aan de oudere twijgen heb je in feite niets. Deze onttrekken alleen waardevolle voedingsstoffen aan de jongere scheuten, waardoor de druiven minder goed groeien.

Licht en lucht geven

Het allerleukste aan een druivenplant in de tuin is natuurlijk dat er druiven aan groeien. Want wat is er nou lekkerder dan verse druiven uit eigen tuin? Maar om goed te kunnen groeien hebben druiven licht en ruimte nodig. Door bepaalde bladeren en twijgen te snoeien, geef je ze dat licht.

Ruimte kun je ze ook geven door ieder jaar een deel van de trossen te snoeien. Dat klinkt misschien raar, maar zo kunnen de trossen die aan de plant blijven zitten zich volledig ontwikkelen. Verderop in het artikel vertellen we je hoe je dat doet.

Door bladeren en twijgen te snoeien zorg je er ook voor dat de plant wat meer lucht krijgt. De wind krijgt zo beter de kans om goed door de twijgen heen te waaien. Dat is goed voor de plant, want zo krijgen schimmels geen kans zich te hechten. De druivenplant is zo dus minder vatbaar voor plantenziekten.

Wanneer druiven snoeien?

Voor een goede groei en grote, sappige druiven met veel smaak is het dus belangrijk dat je de druivenplant regelmatig snoeit. Dat kan op een aantal momenten in het jaar. Eigenlijk zijn er twee momenten waarop de druivenplant een snoeibeurt kan gebruiken.

wintersnoei-druif

In de winter 

In de winter mag de druivenplant goed teruggesnoeid worden. Dat kun je het beste voor de kerst doen. Later in de winter is de sapstroom al op gang gekomen, en dan kunnen de snoeiwonden te erg gaan bloeden. Daarnaast kan het later nog gaan vriezen, waardoor de plant bij de snoeiwonden vorstschade kan oplopen.

In de zomer

In de zomer snoei je twijgen af en hou je steeds de groei van de jonge ranken bij. Daarnaast hou je de groei van de overblijvende druiventrossen in de gaten. De druiven snoeien in de zomer kun je doen vanaf het moment dat de kleine, jonge trossen aan de twijgen komen.

Buiten de zomersnoei en wintersnoei om moet je de druivenplant in de bloeiperiode regelmatig controleren en eventueel wat licht onderhoud uitvoeren. Wil je weten hoe druiven snoeien precies in zijn werk gaat? Lees snel verder, dan vertellen we je alles over de zomersnoei, de wintersnoei en het onderhoud tussendoor.

Wintersnoei

In de winter vindt het groot onderhoud van de druivenplant plaats. Tijdens het winterseizoen is de sapstroom van de druivenplant tot rust gekomen, en kun je de plant goed onder handen nemen. Voor de kerst is de perfecte tijd om de druivenplant te snoeien, want in deze periode breng je de plant de minste schade toe met je snoeischaar. Let er wel op dat je de druivenplant niet snoeit als er strenge vorst is voorspeld.

De snoeiwonden kunnen dan namelijk bevriezen, waardoor ze vatbaarder worden voor plantenziekten. Tot een temperatuur van -3 graden Celsius kun je de druivenplant nog snoeien.

Hoe druiven snoeien in de winter?

druiven-snoeien-winter

De wintersnoei heeft vooral betrekking op de takken die vruchten hebben gedragen in het bloeiseizoen. Deze kun je in de winter helemaal terugsnoeien. Je snoeit ze af op zo'n 5 tot 7 centimeter van de stam. Zo blijven er minstens één, maar meestal zelfs twee of drie knoppen aan de twijg zitten. Die gaan in het volgende voorjaar weer uitlopen.

Door de druivenplant in de winter goed terug te snoeien, voorkom je wildgroei en stimuleer je de groei van de plant. De gezonde trossen druiven komen in de zomer namelijk aan de jonge, nieuwe takken. Als je oude takken laat zitten, zul je niet zulke lekkere druiven krijgen.

Na de wintersnoei ziet je druivenplant er behoorlijk kaal uit. Daar hoef je je geen zorgen om te maken. Zoals gezegd groeit de druivenplant ontzettend snel en in de lente en zomer zal hij snel weer gaan uitlopen, zeker als je zorgvuldig en goed gesnoeid hebt.

Als je van plan bent de druivenplant in een bepaalde richting te leiden, laat je de twijgen die je wilt gebruiken zitten. Je kunt deze dan opbinden, zodat de jonge scheuten in het voorjaar in de juiste richting gaan groeien.

Zomersnoei

Als je in de winter goed gesnoeid hebt, is je druivenplant in de lente en in de zomer weer helemaal uitgelopen. Dat is natuurlijk fijn, want het staat wel zo gezellig als er bladeren en natuurlijk trossen met lekkere druiven aan de plant komen. Toch heeft het snelle groeien van de plant ook een nadeel. Als je er niets aan doet, heb je kans op wildgroei. Daarnaast zullen de druiventrossen zoals eerder gezegd zo niet goed kunnen groeien.

Een zomersnoei is nodig om ervoor te zorgen dat je de lekkerste en grootst mogelijke druiven aan je plant krijgt. Vanaf juni kun je aan deze zomersnoei beginnen.

Hoe druiven snoeien in de zomer?

druiven-snoeien-zomer

Loop de nieuwe twijgen allemaal na. Zie je de kleine trosjes al zitten? Soms zit er maar één tros druiven aan een twijg, maar vaak zijn het er meer. Als er meerdere trossen aan een twijg beginnen te groeien, moet je deze twijgen terugsnoeien. Om goede en gezonde druiven te krijgen moet je een deel van de jonge trossen weghalen, hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt.

Als er meerdere jonge trossen aan een twijg zitten, knip je deze dus af. Loop de twijg vanaf de stam na totdat je het eerste bosje jonge druiven tegenkomt. Vervolgens zoek je het eerste blad dat na dat trosje aan de twijg zit, en daarboven knip je de twijg af. Als je scheuten niet snoeit en ze lang laat, worden de druiven niet rijp.

Ben je niet van plan om de druiven op te eten, maar hou je juist van een grote druivenplant? Dan kun je de twijgen natuurlijk gewoon laten groeien.

druiven-in-de-zon

Als je de twijgen eenmaal hebt teruggesnoeid, is het zaak te controleren of de jonge trossen genoeg licht krijgen om te groeien. Eigenlijk moeten ze goed in de zon kunnen hangen. Is dit niet het geval, snoei dan nog wat extra bladeren weg om zo de zon goed door te laten komen.

Als je de druivenplant langs een pergola of hekwerk wilt leiden, kun je een aantal jonge scheuten laten zitten en die opbinden in de juiste richting. In de winter verhouten deze scheuten, zodat je stevige nieuwe twijgen krijgt.

Onderhoud tijdens de bloeiperiode

Naast de ‘grote' zomersnoei, waarbij je de druiventrossen licht, lucht en ruimte geeft om zich volledig te ontwikkelen, zijn er tijdens de bloeiperiode ook nog klusjes die je bij kunt houden om je druivenplant zo gezond en mooi mogelijk te houden. Loop eens per week eens de tuin in en kijk of je de volgende dingen kunt doen:

Druiven krenten

druiven-krenten

Zie je dat de druiven aan je druivenplant flink beginnen te groeien na de zomersnoei? Dan heb je het druiven snoeien goed aangepakt. Voor je het weet zul je die heerlijke sappige druiven kunnen plukken en eten.

Soms kan het echter gebeuren dat er aan de tros één of een aantal druiven zitten die niet goed lijken te groeien. Je herkent ze aan het feit dat ze een stuk kleiner zijn dan de andere druiven aan de tros. Soms zijn ze verschrompeld en lijken ze een beetje op krenten. Als je zulke slecht groeiende druiven ziet zitten, kun je de druiven krenten. Met een (snoei-)schaar haal je voorzichtig de kleine of verschrompelde druiven van de trossen af.

Door dit te doen, zorg je ervoor dat de andere druiven aan de tros goed kunnen groeien. Deze krijgen zo immers meer voedingsstoffen, en zullen dus groter en vooral lekkerder worden.

Druiven dieven

Naast druiven snoeien en krenten is ook druiven dieven een klusje dat je in de zomer goed bij moet houden. Dieven wil zeggen dat je beginnende scheuten uit de bladoksels van de plant verwijdert. Ook dat is een manier om meer voedingsstoffen naar de druiventrossen te laten gaan. De beginnende scheuten in de bladoksel worden daarom ook wel dieven genoemd; ze stelen eigenlijk de voedingsstoffen en energie van de rest van de plant.

Druiven dieven kun je heel eenvoudig met de hand doen. Je trekt de beginnende scheut simpelweg uit de bladoksel. Houd dit goed bij, want de scheuten kunnen heel snel groeien.

Zoals je hebt kunnen lezen is druiven snoeien niet moeilijk. Een mooie, gezonde druivenplant met lekkere sappige druiven vergt echter wel wat moeite. In de winter geef je de plant een grondige snoeibeurt, en ook in de zomer snoei je hem terug. Zo zorg je ervoor dat de plant geen wildgroei krijgt en dat de druiven optimaal kunnen groeien.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Druif & Druiven Snoeien raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

Druiven Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

Kunstgras of toch natuurlijk gras?

22-11-2024|0 Reacties

In de eeuwige strijd tussen kunstgras en natuurlijk gras, wegen consumenten de voor- en nadelen af om de beste keuze voor hun tuin te maken. Beide opties hebben unieke Lees meer

druiven-snoeien

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Home » Snoeien » Druif Snoeien & Druiven Snoeien

Dé #BLG Snoeikalender 

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.