Op vakantie in Frankrijk, Italië of Griekenland kom je vaak de meest mooie planten tegen. Deze mediterrane planten zou je het liefst mee naar huis nemen, toch? Zo neem je dat heerlijke vakantiegevoel mee naar je eigen achtertuin! Om je te helpen bij het inrichten van een mediterrane tuin hebben we de mooiste mediterrane tuinplanten voor je op een rijtje gezet!

Met deze planten haal je dat gevoel van het warme zuiden van Europa naar je eigen achtertuin.

Mediterrane tuinplanten en -bomen

Wees niet bang dat de mediterrane tuinplanten hier helemaal niet kunnen overleven. De planten die we hier beschrijven kunnen gewoon in jouw Nederlandse tuin staan. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je ze in de winter een klein handje moet helpen om lekker warm te blijven. Mochten de planten extra hulp nodig hebben, dan zetten we dat er uiteraard bij.
Ben je klaar om je tuin om te toveren tot een zon overgoten paradijs?

Stap 1: De prachtigste bloemen

Om te beginnen planten we gelijk wat kleur in de tuin. De bloemen van deze mediterrane tuinplanten zullen je tuin al vanaf het eerste moment opfleuren.

1. Oleander (Nerium oleander)

Oleander

Met de oleander in je tuin heb je eigenlijk meteen al dat Middellandse Zee-gevoel. Deze plant kom je in dat gebied dan ook veel tegen. De oleander kan overwinteren wanneer de temperatuur niet onder de -10℃ komt. Mocht dit toch het geval zijn dan kun je de oleander het beste binnen zetten (als je hem in een pot hebt staan) of beschermen tegen de vorst.

In de tuin heeft de oleander het het meest naar zijn zin wanneer hij in de volle zon staat. Dit betekent niet dat de plant ook goed tegen droogte kan. Al is de ideale plek in de volle zon, de grond moet wel goed vochtig zijn. Het is dan ook aan te raden de plant goed te blijven besproeien.

De bloeiperiode van de oleander is van begin zomer tot in het najaar. Je kunt dus lang van deze plant genieten. Wanneer een bloem is uitgebloeid is het verstandig deze te verwijderen. Dit omdat er dan geen zaadvorming ontstaat en je de plant zo tegen uitputting beschermd.

Let op! Belangrijk bij de oleander is te weten dat de gehele plant giftig is. Het is opletten met kleine kinderen en huisdieren, want een hap van een blaadje kan al serieuze gevolgen hebben. Wanneer je een afgeknipte tak in een vaas wilt zetten wordt het water ook giftig. 

2. Bougainvillea (Bougainvillea spectabilis)

Bougainville

Slenterend door smalle straatjes in één van de Griekse dorpjes zie je prachtige bloemen tegen de muren omhoog kruipen. Grote kans dat je een bougainville hebt gevonden. Deze plant komt in veelvoud voor in landen als Griekenland, Spanje en Portugal. In tegenstelling tot de oleander kan de bougainville niet zo goed tegen de winter.

De oleander kun je buiten nog bescherming bieden, maar de bougainville moet toch echt naar binnen. Zet hem daarom in een pot, zo kun je hem gemakkelijk verplaatsen.

Leuk om te weten is dat de felgekleurde bloemen eigenlijk geen bloemen zijn. Het zijn schutbladeren die het vruchtbeginsel beschermen. Daarnaast heeft de bougainville gemene doorns. Pas dus op tijdens het verzorgen van de plant. Het zal je niet verrassen dat ook deze plant van zonnige plekken houdt.

Stap 2: De lekkerste vruchten

In het Middellandse Zeegebied zijn genoeg vruchtenbomen en -planten te vinden. Hieronder een aantal van deze lekkere vruchten die je gewoon in eigen tuin kunt hebben!

1. Olijfboom (Olea europaea)

Olijfboom

Naast prachtige bloemen om te zien heeft het zuiden van Europa ook heerlijke smaken te bieden. Wanneer je aan olijven of olijfolie denkt zie je waarschijnlijk meteen die prachtige olijfbomen voor je. Het is ook mogelijk om eens olijven uit eigen tuin te eten. De olijfboom blijft altijd groen, maar de bloei is een lastigere kwestie.

De bloemen komen alleen wanneer de winter koud genoeg is geweest (en dan weer niet té koud) en wanneer er genoeg zonuren zijn geweest in het voorjaar. Een jonge olijfboom is handig om in pot te houden, aangezien deze in de winter nog naar binnen moet. Oudere olijfbomen kunnen buiten blijven staan.

Zij ontwikkelen na eventuele vorstschade weer nieuwe scheuten. Mocht je de jonge boompjes niet binnen willen hebben, dan kun je deze wel in pot buiten laten staan, maar maak de pot dan wel vorstbestendig en pak de boom wanneer nodig goed in met een vliesdoek.

Tot slot heeft een olijfboom voldoende water nodig wanneer het een lange periode droog is. Te veel water kan bij een jonge boom echter weer tot rot leiden. Laat je hierover goed informeren bij het tuincentrum waar je de olijfboom aanschaft. Het kan allemaal, zolang je de zorg op je neemt. Olijfbomen kan je ook online vinden en bestellen.

2. Vijgenboom (Ficus carica)

Vijgenboom

Net als de olijf mag ook de vijg niet ontbreken in een mediterrane tuin. De vijg doet het zelfs nog beter in ons klimaat dan de olijf en heeft daarom ook beduidend minder zorg nodig. Je kunt de vijgenboom, hoe jong ook, dan ook prima direct in de volle grond planten. Zorg er wel voor dat je een ras kiest dat goed bij ons klimaat past. Deze zijn er volop, dus keuze genoeg!

De vijgenboom voelt zich in ons land prettig wanneer hij op een beschutte plek staat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plek tegen het huis of de schuur. De muur beschermt de vijg niet alleen tegen de wind, maar wordt ook lekker warm als de zon even achter de wolken vandaan komt. Deze warmte is meer dan welkom voor jouw vijgenboom.

De vijgen aan de boom zijn rond augustus of september rijp en kunnen geplukt worden. Heerlijke verse vijgen uit eigen tuin! Wanneer niet veel later de Nederlandse winter zijn intrede doet hoef je niet bang te zijn. Er kan eventueel vorstschade ontstaan boven de grond, maar de vijgenboom zal in het voorjaar weer vanuit de grond uitgroeien. Bevroren takken kun je zonder probleem gelijk verwijderen. Op zoek naar een vijgenboom? Kijk dan eens hier.

3. Sinaasappelboom (Citrus sinensis)

Sinaasappelboom

Terwijl de citrusvruchten, en zo ook de sinaasappel, oorspronkelijk uit Azië komen, gedijen ze nu voornamelijk in het Middellandse Zeegebied. De sinaasappelboom heeft in de winter wel warme wortels nodig. Een temperatuur tot -2℃ gaat nog, maar daarna ontstaat er vorstschade. Je kunt deze boom dus het best in een pot planten en deze in de winter binnenzetten.

Wanneer de boom in bloei staat verspreidt hij een heerlijke geur. Deze geur is, naast het feit dat je je eigen sinaasappels kunt kweken, een van de redenen waarom mensen deze boom in de tuin halen. Door middel van snoeien kun je de boom in het gewenste formaat houden. Dit is makkelijk voor wanneer de boom weer naar binnen moet. Ook deze sinaasappelbomen kan je bestellen.

Stap 3: Zon, zee, strand én palmbomen

Bij het zuiden van Europa denken we, naast de mooie bloemen, ook vaak aan de zon, zee en het strand. Wat is de zon, de zee en vooral het strand nou zonder palmbomen? Deze bomen geven je echt het gevoel ver van huis te zijn. Palmbomen mogen aan jouw prachtige mediterrane tuin dus eigenlijk echt niet ontbreken.

1. Europese dwergpalm (Chamaerops humilis)

Europese dwergpalm(Foto)

Deze palmboom komt in het Middellandse Zeegebied veelvuldig voor in het wild. De Europese dwergpalm is in de rest van Europa een ontzettend populaire palmboom. Dit omdat deze palmboom winterhard is en zo in vele delen van Europa kan overleven. Daarnaast wordt de palmboom niet zo groot, wat voordelig is voor de kleinere achtertuin.

De Europese dwergpalm heeft een compacte bladgroei en nieuwe stammen groeien schuin weg vanaf de onderzijde van de oudere stam. Dit zorgt ervoor dat er een meerstammige palmboom ontstaat die ook wat weg heeft van een uit de kluiten gewassen struik. De palmboom wordt vaak niet hoger dan tussen de twee en vier meter.

Je denkt misschien dat iedere palmboom een zonaanbidder is, maar deze palmboom heeft zo af en toe ook graag wat schaduw. Een plek waar hij half in de schaduw staat is ideaal. Daarnaast kan de palmboom goed tegen droogte.

2. Kretenzische dadelpalm (Phoenix theophrasti)

Kretenzische dadelpalm

Deze palm is samen met de Europese dwergpalm de enige inheemse soort palmbomen in Europa. De rest van de palmbomen is door de jaren heen naar Europa gehaald en verspreid. De Kretenzische dadelpalm komt oorspronkelijk uit Kreta en de zuidwestkust van Turkije.

De palm kan wel tot tien meter hoog worden en produceert heerlijke eetbare dadels. Het is wel lastig om aan deze palm te komen, aangezien we hier met een zeldzame palmboom te maken hebben. Wel zijn de zaadjes van deze palmboom vaker te koop dan een hele palmboom zelf.

Het fijne aan deze Europese palm is dat hij ook winterhard is. Zonder bescherming kan de palm temperaturen tot wel -6℃ overleven. De bladeren hebben gemene stekels, dus het is zeker wanneer de palm nog laat bij de grond staat oppassen geblazen. De boom groeit traag en zal er een aantal jaar over doen voordat de volle hoogte van tien meter is gehaald.

Stap 4: Mediterrane geuren

We hebben het zicht gehad met de mooie bloemen, de smaak met de lekkere vruchten en het echte strandgevoel met de palmbomen. Nu ontbreekt er nog één ding: de mediterrane geur! Met onderstaande planten in je tuin haal je de geur van het Middellandse Zeegebied naar je achtertuin.

1. Lavendel (Lavendula)

Lavendel

Lavendel is een struik die het hele jaar door groen blijft. De paarse bloemen zien er niet alleen mooi uit, maar ruiken ook nog eens heerlijk. De lavendelgeur die je vaak terug vindt in zeep en parfum is geëxtraheerde lavendelolie. Ook in de keuken vind je de lavendel terug.

Zo zit deze in de bekende mix van Provençaalse kruiden en worden de gedroogde bloemen gebruikt voor het op smaak brengen van Franse kazen.

De lavendel kan in iedere tuin goed aarden, maar heeft een lichte voorkeur voor kalkhoudende grond. Lavendel moet je ieder jaar wel een keer snoeien om verhouting aan de onderkant tegen te gaan. Bekijk hier het lavendel aanbod.

2. Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)

Rozemarijn

Een andere plant die lekker ruikt is rozemarijn. Wat sommige mensen misschien niet weten is dat de rozemarijn tijdens de bloei mooie kleine (in de meeste gevallen) blauwe bloemetjes heeft. Rozemarijn wordt veel gebruikt in de mediterrane keuken.

Ook de rozemarijn is wintergroen en ziet er dus het hele jaar goed uit. Zowel in de pot als in de volle grond doet hij het goed. De ‘gewone' rozemarijn groeit recht omhoog en wordt zo'n 80 tot 100 centimeter hoog. Vanaf eind maart tot juni bloeit de rozemarijn; het is dus een vroege bloeier. Bestellen kan vaak eenvoudig online, zoals bij deze webshop.

De rozemarijn is wat vorstgevoelig en heeft daarom in de koude wintermaanden wel wat extra zorg nodig. Rozemarijn in een pot kun je gemakkelijk binnen zetten. Wanneer je de plant in de volle grond hebt staan, kun je rondom de voet wat stro of droge bladeren neer leggen. Dit biedt voldoende bescherming.

3. Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Toscaanse jasmijn

Er zijn veel verschillende soorten jasmijn. Het leuke aan de Toscaanse jasmijn is dat dit een klimplant is. Door de vorm van de bloemen wordt deze jasmijn ook wel sterjasmijn genoemd. In de maanden mei tot september bloeit de plant en word je getrakteerd op heerlijk geurende witte bloemen. Je vindt Toscaanse Jasmijn bijvoorbeeld hier.

In de tuin is de Toscaanse jasmijn zowel in de grond als in een bloempot gelukkig. De bladeren zullen in de winter aan de plant blijven; ook dit is een groen blijvende winterharde plant. De favoriete plek voor deze plant is in de volle zon! Het is een redelijk trage groeier; de maximale hoogte van vier meter wordt in een tijd van zeven jaar bereikt.

Als je alle stappen hebt gevolgd zit je nu in een tuin die er mediterraans uitziet en mediterraans smaakt en ruikt. Haal nog meer uit je zomer door ook thuis dat vakantiegevoel na te bootsen en je in Spanje, Portugal of Griekenland te wanen.

Heb jij nog tips voor een mediterrane tuin? En welke mediterrane tuinplanten zijn jouw favoriet?

Laat het weten in een reactie!